Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell's Kitchen, Manhattanben, és ott is nevelkedett fel. Már kiskorától kezdve, Chalamet számos reklámban szerepelt, amit nem nagyon élvezett. Szakmai pályafutása a New York-i színházban indult, igyekezett belenőni a filmes szerepekbe. Televíziós debütálása a Law & Order sorozatban történt 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította, ezt követően számos más szerepet is kapott, de 2017-ben robbant be igazán a köztudatba a Call Me By Your Name és Lady Bird című filmekkel. Azóta számos projektje megjelent már, a 2020 különösen az ő éve volt, hiszen három sikerfilmben szerepelt, köztük a Dűnében, melynek 2023-ban érkezik a folytatása. Jövőre a Bones & All horrorfilmben lesz látható, jelenleg pedig a Wonkát forgatja, ami szintén 2023-ra várható.
Hírek és cikkek Timothée Hal Chalamet Galéria

Timothée a Wall Street Jorunal-nek

A Beautiful Boy népszerűsítése alatt több magazin is készített interjúkat kedvencünkkel, illetve fotósorozatokat is. Elsőként a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál ideje alatt állt kamerák elé Timothée, itt a Wall Street Journal magazin riportere, Thomas Gebremedhin beszélgetett el vele, illetve Steve Carell-el és a film rendezőjével, Felix van Groeningen-el is. A trió került a magazin októberi számának címlapjára, ennek alkalmából pedig fel is töltötték a hivatalos oldalukra az interjút, illetve a fotósorozat néhány darabját is, Instagramra pedig még egy színfalak mögött készült szelfit is posztoltak. A cikket lent olvashatjátok el magyarul!

Dol5EDSXoAM-r-S.jpg Dol5ETWXUAIb6u_.jpg B3-BX972_BEAUTI_16H_20181002104557.jpg DomAAMdUcAAObsF.jpg

Ez egy szívszorító film. Hogyan készültetek fel rá?

Felix: Már érintettem ezt a témát korábbi filmjeimben is, de teljesen más módon. Szóval Al-Anon és AA találkozókra mentem el. Rehabilitációs központokat látogattam meg. De persze David és Nic szolgált a legnagyobb forrásként a számomra. Fontosnak tartottam az információszerzést, szóval a memoárok voltak az én bibliáim.

Steve: Az, hogy én magam is édesapa vagyok, egy nagyon jó megközelítési utat adott a számomra. Különösen a gyerekeim iránt érzett szeretet mutatott utat, hogy hogyan alakítsam a karaktert, ami nem sokban különbözik attól, hogy én hogyan élném meg, ha valami ilyesmit kéne megtapasztalnom az életem során. Egy héttel a forgatások előtt, aki 11 vagy 12 éves volt akkor, a semmiből tette fel azt a kérdést, hogy lehet-e a marihuána egy menekülési pont. Az iskolából hazafele menet volt, nyilván úgy jutott eszébe, hogy előtte ilyesmiről beszéltek. Voltak rövid beszélgetéseink a drogok veszélyeiről, de nem komolyabbak, felnőttesebbek. Nem akartam, hogy valami rossz süljön ki belőle. Azt hiszem David is keresztülment hasonló dolgokon, a legjobbat akarta tenni, aztán rájött, hogy nincs jó vagy rossz út.

Timothée: Az első dolog, amit én kiragadtam ebből az egészből, hogy milyen valakinek a fia lenni, fiú lenni egy családban, és jó kapcsolatot ápolni az édesapámmal. Ezeknek vannak különböző fizikai tulajdonságai is. Már messziről meg tudod mondani, ahogyan két ember ölelkezik, hogy azok családtagok.

Beszéljünk kicsit az apa-fia kapcsolatról. A kémia kettőtök között eléggé látványos a filmben. Hogyan alakítottátok ki a kapcsolatotokat a való életben?

Steve: Nem hinném, hogy kialakítottuk. Nem hiszem, hogy ezt tudatosan ki lehet alakítani. Nem akarok Timmy nevében beszélni, de azonnal megkedveltük egymást. Azonnal éreztük a kapcsolatot. Sosem éreztem úgy, hogy valamiféle gyakorlatot kéne végezzünk ahhoz, hogy közelebb érezzük magunkat egymáshoz. Timothée-ban egy nagyszerű, lelkes, nagylelkű embert láttam. Már az első naptól kezdve borzasztóan kedveltem őt. És mivel nagyon hasonlítunk, arra számítottam, hogy ő is ugyanígy fog érezni. (nevet) De nagyon természetes volt.

Timothée: Annyira hálás vagyok azért, hogy lehetőséget kaptam már ilyen fiatalon, hogy olyan emberekkel dolgozzam együtt, mint Steve és Felix, és még sok mással is. Nem azt akarom mondani, hogy apaként tekintek rájuk, de valami olyasmi, és én… (Felix feláll, hogy hozzon magának egy pohár vizet) Erre elmegy!

Steve: (nevet) Felix nem így érez.

Felix: Nagyon boldog voltam, hogy két hetet a próbákra szántunk. Időt adott nekünk arra, hogy megismerkedjünk. Nagyon ideges voltam az elején, és ez időt adott nekem, hogy lenyugodjak, és, hogy önmagam lehessek. Az angol nem az anyanyelvem, és hát filmsztárokkal dolgozom együtt! Szükségem volt arra az időre. De ahogy Steve is mondta, nem kellett erőlködnünk, hogy kapcsolatot kialakítsunk.

Timothée: Engem nagyon megnyugtatott Steve melegsége és kedvessége.

Steve: Folytasd.

Timothée: De tényleg, hatalmas rajongója vagyok Steve munkájának, és tudtam, hogy emiatt ez egy kihívás lesz a számomra. Jó volt már az elején rájönni arra, hogy oké, ez egy akadály lesz a számomra, főleg, hogy apa-fia párost alakítottunk. Ki kellett vernem a fejemből.

Melyik jelenet leforgatása volt a legnehezebb?

Timothée: A telefonos jelenetek nagy kihívással jártak. A film velejárói és azok nagyon érzelemdúsak. És úgy általában is az ilyen mobilos részek nagyon nehezek a színészeknek, mert többnyire a másik fél nincs ott. Szóval mindig hálás voltam, valahányszor volt valaki a vonal másik végén, legyen az Andre Royo (ő játssza a filmben Spencert, Nic AA tanácsadóját), vagy Steve, mindig ott voltunk egymásnak.

Steve: Számomra az volt a legnehezebb, amikor a karakterem, David olyan döntéseket hozott meg, amik számomra is nehezek lennének apaként, vagy bárki másnak. Van azért egy sejtésed, hogy talán te hogy kezelnéd ezt a helyzeted. David saját akaratából hoz meg nehéz döntéseket, és néha, mint színész, vagy egyszerű ember, felméred azokat a döntéseket. Néha nem egyezik a véleményem velük, de végül rájöttem, hogy talán én is így csinálnám. Ez a változás nagyon érdekes volt a számomra.

Igen, Steve-nek és Nic-nek is számos fontos döntést kellett meghoznia a film során, de az volt a legmélyebb pont nálam, mikor David-nek valamiféle határokat kellett felállítania Nic-el.

Steve: Az egy nagyon hátborzongató jelenet volt. Egy olyan pillanat, amitől minden szülő rettegne. Még elképzelni is nehéz azt hogy eljuss egy ilyen pontra, miközben kétségbeesetten szereted a gyerekedet. Az egész annyira hátborzongató, tragikus és gyakori. Ez a másik dolog – minden egyes nap, mikor forgattuk ezt, ha esetleg említettük másoknak, hogy min dolgozunk, a történeteket, a személyes kapcsolataink kissé megterhelőek voltak.

Nos, a tavalyi év volt az igazán végzetes a túladagolások szempontjából.

Timothée: Igen, több volt, mint autóbaleset.

Ez nem egy olyan film, ami erkölcsi tanácsokat osztogat, de mit gondoltok, hogyan fog elindítani egy beszélgetést?

Felix: Azt hiszem ez arról szól, hogy arcot és hangot adjunk az embereknek. Remélem, hogy a film egy kis betekintést enged majd abba, hogy milyen összetett dolog a függőség. Nagyon sok film csak egy oldalról érinti a témát. De a Beautiful Boy-ban van valami egyedi. Két szemszög ugyanabban a történetben.

Amikor hazamentetek a családotokhoz egy forgatási nap után, tényleg magatok mögött tudtátok hagyni a munkát?

Timothée: Általában bármilyen filmnél, legyen szó a karakterekkel való kapcsolatodról, vagy az emberekről, vagy épp a környezetről, általában egybeolvad veled. Túl drámai lenne, ha azt mondanám, hogy nincs menekvés ez elől, és mégis annyira bele voltunk merülve – nagyjából 40 napig forgattunk és folyamatosan gondolkodtam, tovább haladtam.

Steve: Ezt nagyon nehéz volt hátrahagyni. Minden este hazamentem és kicsit szorosabban öleltem át a gyerekeim. A feleségemmel minden este arról beszéltünk, hogy érzem magam, és úgy általában a hangulatról. Nem olyan érzés volt, mintha ez csak munka lenne. Nagyon oda kellett tennünk magunkat, mert igazából ez egy szívszaggató és releváns történet, igaz. Ők igazi emberek. Mindenképp hazavittem.

Kicsit vidámabb témára váltva. A filmben olyan előadóktól hangzanak el dalok, mint a Nirvana, Neil Young, Fiddler on the Roof. Mindenhol ott vannak. Felix, a zene hogyan kapcsolódik a történethez? Steve és Timothée, mint színészek, a zene hogyan segít nektek a karaktereitek megformálásában?

Felix: Az ötlet a könyvekből jött. A zene nagyon fontos volt David és Nic számára. Van valami szép abban, ahogy egyesíti őket. David nagyon sok zenét említ a könyvében, amit már nem hallgathat. Szóval azok közül beraktunk néhányat a filmbe. Volt egy pont, amikor a szerkesztőmmel (Nico Leunen) azt akartuk, hogy eredeti dalok legyenek a filmben, de aztán elvetettük az ötletet és csak ezeket használtuk. Ezzel egy kicsit kockáztattunk.

Steve: Ez egyfajta nyelv volt, amit Nic és David használt arra, hogy beszéljen egymással. Ahogy beáll a függőség, a kapcsolatuk viharossá válik, csak úgy, mint a nyelvezetük is. A zene David vaja és kenyere; ezek azok az emberek, akiket meginterjúvol. Belevonja a fiát abba a világba már nagyon fiatalon – mindkettejük világába.

Timothée: Igen, a zene nagy szerepet játszott Nic karakterének életében. Emlékszem, amikor az USC kampuszán forgattunk és bajba kerültünk, mert túl hangosan játszottuk le a Heart-Shaped Box-ot. Nic számára a Nirvana volt a minden, én Eminemet hallgattam, amikor 5-6 éves voltam és nagyon fontosnak éreztem. Ez egy hatása annak, hogy Amerikában nőttem fel, vagy úgy általában annak, hogy ebben a fogyasztói társadalomban, ahol az önrombolásról és az elidegenedésről beszélnek.

Timothée, te már játszottál felnövéstörténetekben, említésre méltó Elio karaktere a Call Me By Your Name-ben. Elio nem olyan, mint Nic, de mindketten harcot vívnak a személyiségükkel. Átvettél valamit abból a szerepből, hogy hozzáadd ehhez?

Timothée: Ez egy nagyon jó kérdés. Ha van valami alap dolog a történetekben, akkor az a közvetlenség és a sürgősség, a pillanatról pillanatra való őszinte bemutatása annak, hogy mit jelent fiatalnak lenni. Elio életkörülményei olyanok, amiket mindannyian meg kéne, hogy kapjunk, szerelembe esni, de közben még a szexualitásáról is megvilágosodik. Közben Nic-nek szembe kell néznie a hatalmas akadályokkal, ami nem csak a függőség, hanem más dolgokkal is, amik fontosak a férfiak számára.

Adott David vagy Nic valamilyen tanácsot nektek?

Steve: A forgatások előtt nem találkoztam Nic-el, de Daviddel igen. Nem is lehetett volna nagylelkűbb. Úgy gondolom, hogy nagyon bátor volt, engedélyt adott ennek a filmnek. Hihetetlenül megbízott Felixben és mindenki másban is, aki részese volt ennek, és emiatt nagyon jól akartuk csinálni. De eléggé szabad kezet adott nekem.

Timothée: Elmentem enni Nic-el és a testvérével, Daisyvel, és ahogy Steve is mondta, a legnagyobb ajándék, amit kaphattam Nic-től, az a bizalma volt. Egyfajta megértést éreztem. Azt hiszem megértették, hogy mi a legnagyobb célunk, és, hogy a küldetésünk az, hogy hitelesen adjuk át a történetüket.

Felix: De nem volt semmiféle kötelezettségünk – mindössze a hitelesség. Ebben az értelemben ez nem egy életrajzi film, és azt hiszem ez egy előny.

Steve, emellett még Donald Rumsfeld-et is alakítod a Backseat-ben, illetve Mark Hogancamp-et a Marwen-ben – mi a különbség aközött, hogy egy igazi, élő embert alakítasz, egy fiktív karakterrel szemben?

Steve: Egy fiktív karakter esetében sokkal többször kell hagyatkozni a fantáziára az előadás, a karakter fejlődése és a történet során. Ez egyik teljes kitaláció, a másik pedig teljesen a való életre alapszik. Egyik sem nehezebb vagy könnyebb. Nagyon izgatott vagyok amiatt, hogy David és Nic ott lesznek a premieren. Néha beszélek Daviddel, és megkérdezem tőle, hogy mennyire szürreális ez a számára. Volt egy napunk, amikor a tengerparton forgattunk, és David eljött a feleségével, Karennel meglátogatni. Egy egyszerű jelenet volt, semmi túl drámai, de David imádta. Tele volt érzelmekkel. Nyilvánvaló volt, hogy nagyon megfogta őt.

Milyen üzenetet szeretnétek, hogy ez a film átadjon? Milyen reakciókra számítotok?

Felix: Ez egy szívszorító történet, de egy szép család. Látni azt, hogy ez megtörténik egy olyan családdal, ahol ennyi szeretet van és egyetértés, még inkább összetör, de ez egy olyan család, ami hisz a feltétel nélküli szeretetben, és ezt használják arra, hogy kilábaljanak ebből.

Ez egy szép gondolat a végére. De még van egy utolsó kérdésem, ami nem kapcsolódik a filmhez. Timothée, láttad a @chalametinart Instagram profilt?

Timothée: Igen! (nevet)

Felix: Az micsoda?

Egy olyan Instagram oldal, ahol Timothée-t festményekre szerkesztik rá.

Felix: Ó, igen! És volt egy profil, ami csak a hajáról szólt, igaz?

Steve: (Nézi a @chalametinart profilt a telefonján) Ó, de szép. (Timothée-ra néz) Most már van egy egész gyűjteményed a karácsonyi képeslapokra.

Szandi*, 2018, okt 06