Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell's Kitchen, Manhattanben, és ott is nevelkedett fel. Már kiskorától kezdve, Chalamet számos reklámban szerepelt, amit nem nagyon élvezett. Szakmai pályafutása a New York-i színházban indult, igyekezett belenőni a filmes szerepekbe. Televíziós debütálása a Law & Order sorozatban történt 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította, ezt követően számos más szerepet is kapott, de 2017-ben robbant be igazán a köztudatba a Call Me By Your Name és Lady Bird című filmekkel. Azóta számos projektje megjelent már, a 2020 különösen az ő éve volt, hiszen három sikerfilmben szerepelt, köztük a Dűnében, melynek 2023-ban érkezik a folytatása. Jövőre a Bones & All horrorfilmben lesz látható, jelenleg pedig a Wonkát forgatja, ami szintén 2023-ra várható.
Hírek és cikkek Timothée Hal Chalamet Galéria

Mozimánia: Sztárdosszié

Mivel kedvencünkről nincs túl sok hír, ezért most egy érdekességet hoztam el nektek. A Mozimánia márciusi számában található Sztárdosszié főszereplője ugyanis Timothée lett. Brielle be is szerezte a magazint és volt olyan kedves, hogy lefotózta a színészről szóló részt, így én már be is gépeltem nektek, illetve a fotót megnézhetitek a galériában. Ezúttal is köszönöm neki!

Név: Timothée Hal Chalamet
Született: 1995. december 27., New York City
Családi állapot: egyedülálló

A gyerekkor:
Timothée – akinek a nevét helyesen salamének kell ejteni- gyermekkora szinte alig ért még véget, azért jó néhány dolog a háta mögött van már. Manhattanben született és nevelkedett, édesanyja, Nicole Flender ingatlanközvetítő és táncos, apja, Marc Chalamet pedig UNICEF szerkesztő. Édesanyja orosz zsidó és osztrák zsidó felmenőkkel büszkélkedhet, apja pedig francia származású. Nyitott, művészetekre fogékony közegben nőtt fel: Pauline Chalamet színésznő a nővére, a nagybátyja a rendező Rodman Flender, néhai nagypapája pedig Harold Flender forgatókönyvíró, ő volt például az 1955-től futott I Spy című sorozat írója is.

A rajongó:
Elmondása szerint teljesen odáig van Steve Carellért, akivel nemrég bemutatott Csodálatos fiúban játszották apját és fiát. Ráadásul hatalmas The Office rajongó (mármint az amerikai The Office-é, amiben Carell játszotta a szenyó főnököt), így a meghallgatáson állítása szerint teljesen be volt feszülve, mert nem akarta, hogy Carell azt lássam hogy ő csak egy szánalmas rajongó. A Csodálatos fiú egyébként nagyon hosszú munkafolyamat eredménye: tíz év kellett hozzá, hogy elkészüljön. Chalamet bevallása szerint minden fiatal színész az ő generációjában azért küzdött, hogy megkapja a szerepet.

A legnagyobb siker:
Érdemes inkább a szakmai sikereit figyelni, hiszen egyelőre a művészi irányra hajt főleg, ezért ilyen tekintetben a tavalyi Oscar-jelölése a legnagyobb sikere. A Szólíts a nevedenben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, amiben minden idők harmadik legfiatalabb nomináltja lett.

Tinédzserévek:
Mivel már eleve ilyen filmközeli család vette körül, egészen korán elkezdett reklámokban szerepelni, és egyre jobban bevette magát a New York-i színházi közegbe is. Művészeti középiskolába járt (a LaGuardiaba), ahol Ansel Elgort volt az osztálytársa. Később egyszerre kapták meg első Golden Globe-jelölésüket, 2018-ban. Chalamet egy ideig járt a Columbia Egyetemre is, bár kiváncsiak lennénk, ma mikor lenne ideje beülni egy-egy órára, amikor még alig kezdődött el az év, de már 2020-ban is lesz két bemutatója.

Vagány indulás:
Filmes debütálását nem aprózta el, 2014-ben játszott Jason Reitman rendezésében a Férfiak, nők és gyerekekben, illetve még ugyanabban az évben Matthew McConaghuey oldalán a Csillagok közöttben (ő volt a főszereplő tinédzser fia). Azzán 2017 volt az ő nagy éve – ekkor már komoly mellékszerepek találták meg, és mindenki megjegyezte a nevét. Játszott a Lady Birdben, majd a Szólíts a nevedenben Armie Hammer oldalán – ez utóbbi filmben nyújtott alakítását minden létező fórumon kiemelték.

Így ismertük meg:
Mi is a Lady Bird és a Szólíts a neveden óta nem tudjuk elfelejteni, milyen szuggesztív alakításra is képes a színész. Manapság a budapesti utcán divat megismerni, mivel lapzártánkkor épp a Dune című filmet készíti elő nálunk. Denis Villeneuve-vel (Érkezés, Szárnyas fejvadász 2049) a rendezői székben.

A legnagyobb bukás:
Egyelőre nincsenek cikiségek a filmográfiájában, talán egyedül a 2015-ös A kert című sci-fi nem kapott olyan hejj, de nagy visszhangot.

A legjobb beszólás:
“Sajnálom a közönséget, kint várakoznak, látják Jessica Chastaint, aztán meg engem, és azt kérdezik: ‘Hát ez meg ki a franc?'”

Galéria link:

Magazinok > 2019 > Mozimánia (március)

Szandi*, 2019, márc 02