Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell's Kitchen, Manhattanben, és ott is nevelkedett fel. Már kiskorától kezdve, Chalamet számos reklámban szerepelt, amit nem nagyon élvezett. Szakmai pályafutása a New York-i színházban indult, igyekezett belenőni a filmes szerepekbe. Televíziós debütálása a Law & Order sorozatban történt 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította, ezt követően számos más szerepet is kapott, de 2017-ben robbant be igazán a köztudatba a Call Me By Your Name és Lady Bird című filmekkel. Azóta számos projektje megjelent már, a 2020 különösen az ő éve volt, hiszen három sikerfilmben szerepelt, köztük a Dűnében, melynek 2023-ban érkezik a folytatása. Jövőre a Bones & All horrorfilmben lesz látható, jelenleg pedig a Wonkát forgatja, ami szintén 2023-ra várható.
Hírek és cikkek Timothée Hal Chalamet Galéria

Újabb Dune betekintő

A tegnap indított el egy cikksorozatot a Vanity Fair magazin, amelyben elkezdte bemutatni Denis Villeneuve legújabb filmjét, a Dune-t. Első betekintőként egy jelenetképet kaptunk, amelyen Timothée karaktere, Paul Atreides látható, ehhez pedig egy rövid interjút is társult. Az ígéretüket betartva a magazinok szerkesztői, ma egy újabb adag ismertetővel érkeztek, még több képet megosztottak a filmből, ezek közül kettőn tűnik fel ismét a kedvencünk.

0520-Dune-Tout-Lede.jpg 0520-Dune-Ebmed-02.jpg

Timothée visszaemlékezett a forgatásokra, egészen pontosan 2019 nyarára, amikor az egész stáb Jordánia déli részére látogatott a sivatagba, hogy jeleneteket forgasson. Szerették volna, hogy minden tökéletes legyen, ezért egészen napnyugtáig ott maradtak, hogy azt is kamerára vehessék.

Szürreális volt. Vannak ezek a Góliát tájképek, amikről tudod, hogy talán az univerzumunk másik bolgyóin létezhetnek, de nem a Földön.

A színésznek igaza volt, ugyanis a film ezen jelenetei nem a Földön játszódnak, hanem egy másik, halálos, unalmas csatatéren, az Arrakis nevű bolygón. Hogy hűek maradjanak a történethez, olyan helyekre látogattak el, mint Abu-Dzsabi, az Egyesült Arab Emírségekben, ahol a hőmérséklet is pontosan megegyezik azzal, amit Frank Herbert leírt az 1965-ös regényében.

Emlékszem, mikor nagyjából délután kettőkor kimentem a szobámból és vagy 38 fok volt. Amikor forgattunk, a hőmérséklet elérte a 49 fokot is. De volt egy korlátozás, ha esetleg túl meleg lett volna. Nem emlékszem már a pontos számra, de megvolt, hogy milyen esetben nem dolgozhatunk már tovább. Fura módon nagyon sokat segített az, hogy jelmezeket viseltünk és ennyire kimerültek voltunk.

Nem is a Dune lenne a film, ha könnyű lett volna megoldani a forgatásokat. A történetet először 1984-ben David Lynch vitte a képernyőre, de nem örvendett túl nagy sikernek. 2000-ben készült egy minisorozat is, ami miatt igazán felkapott lett a SyFy csatorna, de már nem sokan emlékeznek rá. Az új filmet viszont már nagyon sokan várják, és úgy tűnik, hogy a rendező több részt is tervez hozzá.

Nem egyeznék bele az adaptációba úgy, hogy csak egy rész legyen hozzá. Ez a világ túlságosan komplex és a részletekben rejlik az ereje.

Tehát a december 18-án megjelenő film nagyjából a regény felét fogja magába foglalni, ugyanis a Warner Bros. beleegyezett, hogy két részben vigyék képernyőre a történetet, úgy, ahogy a Stephen King Az adaptációjával is tették.

Nem számít, hogy miben hiszel, de a Föld változik, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell. Szerintem emiatt lett a Dune megírva már a 20. században. Egy eléggé távoli leírást adott a valóságról, az olajról, a kapitalizmusról és a Föld kizsákmányolásáról. Ma már csak rosszabb a helyzet. Ez egy felnövéstörténet, de egyben felhívja a fiatalok figyelmét is arra, hogy cselekedjenek. – mondta a rendező

Chalamet karaktere, Paul egy fiú, aki nem találja a helyét a világban, de közben megvan az ereje ahhoz, hogy változtasson rajta. Természetfeletti erejével képes arra, hogy arasson, energiát szabadítson fel, vezessen másokat és mindezt az új szülőhazájának beleültesse a szívébe.

A rendező szót ejtett még a film többi szereplőjéről is, az interjú végén pedig elmondta, hogy elég nehéz falat volt ez a számára, viszont mikor befejezte az első filmet tudta, hogy ezt a folyamatot újra meg kell ismételnie.

Ez egy olyan könyv, ami érinti a politikát, a vallást, az ökológiát és a spiritualitást, mindezt nagyon sok karakterrel. Azt hiszem emiatt olyan nehéz. Hogy őszinte legyek, ez volt az egyik legnehezebb dolog, amit valaha csináltam az életem során.

Szandi*, 2020, ápr 14