Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell's Kitchen, Manhattanben, és ott is nevelkedett fel. Már kiskorától kezdve, Chalamet számos reklámban szerepelt, amit nem nagyon élvezett. Szakmai pályafutása a New York-i színházban indult, igyekezett belenőni a filmes szerepekbe. Televíziós debütálása a Law & Order sorozatban történt 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította, ezt követően számos más szerepet is kapott, de 2017-ben robbant be igazán a köztudatba a Call Me By Your Name és Lady Bird című filmekkel. Azóta számos filmje megjelent már, a közeljövőben is több projektben láthatjuk őt, köztük a The French Dispatch-ben, és a Dune-ben illetve a színházba is visszatér, Londonban fog szerepelni a 4000 Miles darabban.

Elismeri a Cannes a The French Dispatch-t

Sajnos a nyár semmilyen szempontból sem úgy néz ki, ahogy az általában lenni szokott, hiszen a legtöbb fesztivált vagy elhalasztották, vagy véglegesen lemondták erre az évre, ez pedig a filmfesztiválok körében sincs másként. Timothée legújabb filmje, a The French Dispatch az idei Cannes-i Filmfesztiválon debütált volna, a nagyszabású rendezvényre pedig idén májusban került volna sor. Mivel Franciaországban is eléggé sok fertőzött van, ezért úgy látták a legjobbnak, ha a fesztivált nem tartják meg. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a filmek elhanyagolhatóak, ezt pedig a fesztivál rendezői is így gondolják. A fesztivál művészeti igazgatója, Thierry Fremaux a napokban fogja megtekinteni néhány másik tanácstaggal az idei filmeket, június 3-án pedig közzé fognak tenni egy listát, amelyben ötven olyan idei újdonságot tüntetnek fel, amelyek elismerést érdemelnek. A hírek szerint felkerül a listára a The French Dispatch is, tehát megkapja a Cannes 2020 “címkét”, ezzel próbálják ösztönözni a többi díjátadó és filmfesztivál kritikusait, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek ezeknek a filmekre.

Az elismerés által a kiválasztott filmeket olyan neves fesztiválokon vetíthetik majd le, mint a Torontói, San Sebastian-i, New York-i, Busan-i, Deauville-i és még sok más, már ha ezeket sikerülni fog megszervezni. A film egyébként október 16-án debütál az Egyesült Államokban a mozikban, néhány országban viszont 1-2 nappal előtte. A dátumokat folyamatosan nyomon követhetitek az oldalsávban.

Szandi*, 2020, máj 29