Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell's Kitchen, Manhattanben, és ott is nevelkedett fel. Már kiskorától kezdve, Chalamet számos reklámban szerepelt, amit nem nagyon élvezett. Szakmai pályafutása a New York-i színházban indult, igyekezett belenőni a filmes szerepekbe. Televíziós debütálása a Law & Order sorozatban történt 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította, ezt követően számos más szerepet is kapott, de 2017-ben robbant be igazán a köztudatba a Call Me By Your Name és Lady Bird című filmekkel. Azóta számos projektje megjelent már, a 2020 különösen az ő éve volt, hiszen három sikerfilmben szerepelt, köztük a Dűnében, melynek 2023-ban érkezik a folytatása. Jövőre a Bones & All horrorfilmben lesz látható, jelenleg pedig a Wonkát forgatja, ami szintén 2023-ra várható.
Hírek és cikkek Timothée Hal Chalamet Galéria

Hazatért Timothée; részletek a Dűne előzetesről

A Dűne pótforgatásai után Timothée most a jól megérdemelt pihenőjét tölti, ami rá is fér a budapesti munkálatai és a rajongók hada után. Kedvencünket néhány órával ezelőtt szúrta ki egy rajongó New Yorkban, amint a Hampton-vidéken sétálgatott a tengerparton, ide kattintva megtekinthetitek a videót.

Eközben mindenki Dűne-lázban ég, mióta tegnap bejelentették, hogy hamarosan debütál az első betekintő, azóta a Warner Bros. csapata eléggé nagy bajban van, ugyanis több rajongó hozzájutott már a felvételhez, így elkezdtek az előzetesből képeket és rövid jeleneteket posztolni. A cég azóta is folyamatosan vadászik ezekre a posztokra a közösségi oldalakon és igyekszik őket mihamarabb eltávolítani, hogy semmiképp se befolyásolják a film népszerűsítésének előre betervezett folyamatát. A képeket tehát az oldalon sem fogom megosztani a hivatalos megjelenés előtt, hiszen szerzői jogok védik azokat és nem szeretnék bajba keveredni, a Warner Bros. már így is pert indított azok ellen, akik kiszivárogtatták ezeket a jeleneteket. Amiről viszont írhatok, az az, hogy pontosan mit is fogunk látni az említett előzetesben, ugyanis ezt hivatalosan leközölhette egy-két újságíró, köztük David Sobczak, aki elsőként közölte a megjelenési dátumot. A cikkjében összefoglalta, hogy nagyjából mi történik a felvételben, illetve azt is megtudhattuk, hogy a mozikban egy rövidebb verzióját láthatják majd a nézők az előzetesnek, a teljes változata pedig majd az internetre kerül fel.

SPOILERES TARTALOM! HA NEM SZERETNÉD ELŐRE TUDNI, HOGY MI TÖRTÉNIK AZ ELŐZETESBEN, NE OLVASD EL!

Az előzetes a Warner Bros. és a Legendary logóival indul, majd azonnal egy ikonikus jelenetet tárnak elénk, ami nem más, mint a Gom-dzsabbar teszt. Ez a jelenet még a regény elején kerül papírra és az egyik legfontosabb pillanata a betekintőnek.

Mielőtt az Arrakisra utazna, Paul Atreides-t (Timothée Chalamet) bemutatják a Bene Gesserit rend tagjának, Gaius Helen Mohian Tisztelendő Anyának (Charlotte Rampling). Arra kéri Paul-t, hogy helyezze be a kezét egy dobozba, ami kimondhatatlan fájdalmat okoz neki, anélkül, hogy tulajdonképpen fizikailag bántaná őt. És mi a csapda az egészben? Az, hogy ha kivenné a kezét a dobozból, meghalna. A Gom-dzsabbar egy halálos mérget tartalmazó tű, amit Mohiam az ujján hord, majd Paul nyakához nyomja, hogy tesztelje emberségét, tudatosságát, állati ösztöneit. A főhős útja során majd megtudják a nézők, hogy miért volt szükség erre a tesztre.

Ez a jelenet nem csak érdekes, de a szemnek is lenyűgöző, hiszen Chalamet és Rampling egy gyönyörű helyszínen látható a képernyőn, a Tisztelendő Anya pedig tetőtől talpig egy fekete öltözetbe van bújtatva, ami már szinte ijesztő. Gúnyos, szinte robotokhoz hasonló hangon magyarázza el a megrémült Paul-nak a teszt lényegét.

Miközben sor kerül a tesztre, Paul-on pedig eluralkodik a félelem és a fájdalom, ám ekkor a jelenetet félbeszakítják, hogy betekintést nyerhessünk az Arrakis sivatagjaiba, amelyet homokdűnék díszítenek, ameddig csak a szem ellát. Pontosan olyan, mint amilyennek elképzeljük, élénk sárga szín tárul elénk, szinte érezhetjük a Nap forróságát a képernyőn keresztül. Közben kapunk egy gyors jelenetképet az összes szereplőről.

Láthatjuk, ahogy kinyílik a repülőgép ajtaja és az Atreides férfiak megjelennek a fegyvereikkel, miközben rájuk süt az Arrakis napfénye. Láthatjuk Oscar Isaac-et Duke Leto Atreides-ként, valamint Lady Jessica (Rebecca Ferguson), Duncan Idaho (Jason Momoa), Stilgar (Javier Bardem) és Chani (Zendaya) is feltűnnek a képernyőn néhány másodperc erejéig.

Gyors jelenetekben bemutatják az ornithopter-t is, amint leszáll a sivatagban és megérkezik Paul. Közben feltűnik még Chang Chen, Dr. Wellington Yueh szerepében, valamint Sharon Duncan-Brewster, mint Liet-Kynes. Először láthatjuk ebben a jelenetben Glossu Rabban Harkonnen-t is, akit Dave Bautista formál meg, és szinte úgy néz ki, mintha fehérre lenne festve, vagy betemetné őt a por. Egy igazán nagy szereplő is feltűnik egy pillantásra egy mondhatni groteszk jelenetben, aki a feltételezések szerint nem más, mint Baron Vladimir Harkonnen.

Az előzetes során folyamatosan nő Paul tesztjének az intenzitása, minden egyes új karakter megjelenésével, majd az egész egy epikus közeli jelenettel zárul, amelyben Paul a sivatagban látható és épp fremenek felé tart. Az utolsó képkockán a hivatalos Dűne logó látható.

Szandi*, 2020, aug 27