Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell's Kitchen, Manhattanben, és ott is nevelkedett fel. Már kiskorától kezdve, Chalamet számos reklámban szerepelt, amit nem nagyon élvezett. Szakmai pályafutása a New York-i színházban indult, igyekezett belenőni a filmes szerepekbe. Televíziós debütálása a Law & Order sorozatban történt 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította, ezt követően számos más szerepet is kapott, de 2017-ben robbant be igazán a köztudatba a Call Me By Your Name és Lady Bird című filmekkel. Azóta számos projektje megjelent már, a 2020 különösen az ő éve volt, hiszen három sikerfilmben szerepelt, köztük a Dűnében, melynek 2023-ban érkezik a folytatása. Jövőre a Bones & All horrorfilmben lesz látható, jelenleg pedig a Wonkát forgatja, ami szintén 2023-ra várható.
Hírek és cikkek Timothée Hal Chalamet Galéria

A GQ novemberi számának címlapján

Hosszas szünet után úgy tűnik, hogy ma végre elárasztanak minket az izgalmasabbnál izgalmasabb Timothée-hírekkel, hiszen előbb bejelentették, hogy kedvencünk új filmszerepet kapott, később pedig egy új fotósorozattal is megleptek, egy tartalmas interjúval társítva. A színész lett a GQ magazin 2020-as novemberi számának a címlapsztárja, ennek alkalmából lőtt néhány nagyszerű képet róla Renell Medrano a New York-i Woodstock településen. A fotózás egy három perces kisfilm formájában is meg lett örökítve. Természetesen a képek mellé jár egy igen hosszú címlapsztori is, amit igyekeztem röviden összefoglalni nektek, kiemelni belőle a legfontosabb információkat, ezt olvashatjátok el alább.

timothee-chalamet-gq-november-cover-2020.jpg timothee-chalamet-gq-november-cover-2020-02.jpg timothee-chalamet-gq-november-cover-2020-01.jpg timothee-chalamet-gq-november-cover-2020-04.jpg

A 2018-as Oscar óta Timothée élete mondhatni teljesen megváltozott és egyre több ember kezdte el megismerni őt. A Szólíts a neveden című filmje a kritikusok által is elismertté vált, alakításáért meg is kapta a jelölést, ezzel pedig történelmet írt, hiszen 80 év után ő volt a legfiatalabb jelölt a legjobb színész kategóriában, mindössze huszonkét évesen. Ő azonban a díjátadó után visszatért oda, ahonnan elindult, mégpedig a New York-i lakásába, ahol már tanulta is a The King szövegkönyvét.

Az újságíró, Daniel Riley korábban már találkozott vele, hiszen mikor 2018-ban került a magazin címlapjára, akkor is leültek beszélgetni, ám azóta sok idő eltelt: Timothée már túl van négy új filmen, két Occar-kampányon, romantikán és egy kis önismereten is.

A beszélgetés kezdetekor Timothée visszaemlékezett arra az őrült három hétre, ami az Oscar időszak környékén volt.

“A világom a feje tetejére állt. De a barátaimmal az oldalamon tapasztaltam meg, szóval minden ugyanolyannak tűnt. Próbáltam megbarátkozni ezzel a két valósággal. De szerintem akkor nem tudtam, hogy mit csinálok. Nagy volt a disszonancia. És hálás vagyok Istennek. Úgy érzem, hogy azonnal fel tudtam zárkózni, máskülönben pszichopata lennék, vagy nem tudom.”

Timothée is onnan indult, mint bárki más, ezért is kérdezte meg többször tőle az újságíró, hogy milyen volt megélni ezt a hirtelen hírnevet, de annyi biztos, hogy jól érzi magát.

Még ezt a kis házat is kibérelte júliusban, ez egyben menekülőt is jelentett a számára. Megkapta egy életrajzi filmben Bob Dylan szerepét, ám a helyzetre való tekintettel egyelőre kérdéses, hogy mikor fogják leforgatni. Viszont most először több ideje volt magára, mint az elmúlt néhány évben, ami igazán jót tett a számára, megtapasztalhatta a Woodstock-i életet is és készülhetett a szerepére. Kiderült, hogy a kis bérelt lakásában van egy egész fal, ami tele van Bob Dylan albumokkal, poszterekkel.

“Nincs szó arról, hogy nem kapcsolódnék a szerepemhez. De tényleg úgy érzem, mintha valami máshoz kapcsolódnék.”

Egész hónapban ingázott Woodstock és New York között egy bérelt Hondával, hiszen a Csodálatos fiú forgatásai alatt megtanult vezetni. A színész próbált elmélyülni Bod Dylan világában, örömmel idézte az énekest és olvasta a memoárját.

Ez a Woodstock-i élet lehetőséget adott neki az önreflektálásra. Még fiatal, szeretett volna kipróbálni új dolgokat és elrontani őket, anélkül, hogy ezt bárki is látná. Gitározhatott csendben, egyedül, és megtanult magára főzni. Ebben az időszakban egy kissé fellélegezhetett, ki tudta magát aludni. Ez az idill azonban egy kissé meg is félemlítette őt, mert nem tudta, hogy mikor romlik el minden, ezért törölte le a telefonjáról az Instagramot és a Twittert, helyette inkább olvasott és zenét hallgatott.

Visszatérve az elejéhez, Timothée hagyott csapot-papot, beleértve JR stúdiólakását, amit New Yorkban bérelt és Európába utazott a The King forgatásai miatt. A szerepe nagyban különbözött az eddigiektől.

“Ott voltam a színfalak mögött azzal a sok magyar emberrel, akiknek sebek voltak az arcán és csak mondták, hogy ‘Te vagy a jelenet középpontjában, te vagy a király! És tudjuk, hogy próbáltál felszedni néhány kilót, de hát úgyis rajtad van a páncéling.’ De mikor levették rólam a páncélinget, a nyakamon úgyis látszódott, hogy mekkora vagyok.”

Karrierje során Timothée több barátságra is tett szert, még az idősebb korosztályból is, legyen szó Armie Hammerről, Kid Cudiról, vagy épp Greta Gerwigről, aki korábban elmondta, hogy nehéz helyzetben van, hiszen ő maga is barátjának tekinti a színészt, így néha nehéz kizárólag csak munkatársként kezelni őt. Timothée valamiért szereti ezeket a korkülönbségeket, még annak ellenére is, hogy néha úgy érzi, nem élt eleget ahhoz, hogy teljesen illeszkedni tudjon a barátai világába. Korábban a nagymamája is mondta neki, hogy bárcsak gyakrabban beszélhetne az unokájával egyidős emberekkel.

2019-ben ismét eljött az Oscar kampány ideje, ahol megint elveszettnek érezte magát, hiszen ismét nyújtott egy nagy alakítást és meg kellett győznie az Akadémia tagjait arról, hogy megéri szavazni rá, ám nem sikerült meggyőznie őket.

“Tényleg nem tudom hogy beszéljek ezekről a dolgokról, haver. Mert a tapasztalatom kerül a középpontba. Van ezekben a dolgokban valami negatív energia és abban az időben ezt nagyon éreztem. És mégis gondolkodom. Miért nem ment minden pontosan ugyanúgy, mint azelőtt?”

Nem sikerült jelölést szereznie a Csodálatos fiúért, de mégis fellélegezhetett kicsit az új filmjének forgatásain, ami Wes Anderson The French Dispatch-e volt. A rendező is nyilatkozott a magazinnak Timothée-ról.

“Láttam Timmy-t a Szólíts a neveden-ben és a Lady Birdben és senki mást nem tudtam volna elképzelni erre a szerepre. Tudtam, hogy ő a tökéletes, és még egy plusz pont, hogy beszél franciául és úgy néz ki, mintha most sétált volna ki egy Éric Rohmer filmből.”

Timothée leginkább azt értékeli a hírnévben, hogy ő maga választhatja ki, milyen rendezőkkel dolgozzon együtt. A The French Dispatch-ben kicsi a szerepe, de mégis csak egy Wes Anderson filmről van szó, ennyi az egész. Amikor megérkezett a forgatás helyszínére, Angoulême-be, már nagyban folytak a munkálatok, a város pedig arra a helyre emlékeztette őt, ahol kiskorában sok időt töltött. Olyan idősebb személyekkel lehetett együtt, mint Jeffery Wright, vagy épp Bill Murray, a rendező elmondása szerint pedig hamar beilleszkedett és őt tekintették a kis családjuk legfiatalabb tagjának.

Az évek során Frances McDormanddel is sokszor találkozott, de sosem gondolta, hogy közel is tudnak majd kerülni egymáshoz.

“Régen ugyanaz volt a menedzserünk. És nem volt ez tiszteletlenség velem szemben, de nem szerepeltem egy igazi filmben sem akkor. Szóval mégis mi dolgom lett volna beszélni Frances McDormanddel? De most, ez a színészet ajándéka, tényleg úgy érzem, hogy végre magamra találtam a közösségben. És haver, ez most lehet követelőzőnek hangzik, de úgy értem, hogy ez nem valami elb*szott ranglétráról szól, vagy arról, hogy lány vagy-e vagy fiú, vagy, hogy lekerülsz-e a listáról… Nem erről beszélek vele a forgatási szünetekben, nem ezt tárja elém. A hosszú karrierjéről beszél. A házasságról beszél egy kreatív társsal. Szóval képesnek kéne lenned arra, hogy fenntarts egy ilyen beszélgetést, aztán belebújj egy szerepbe, ahol nagyjából egyenlőek vagytok? Még akkor is, ha tapasztalt, bölcs nő és és én pedig egy idealista, naiv fiú? Pontosan ilyen kapcsolatot szeretnék kialakítani az idősebbekkel.”

A rövid szerepének ellenére is vannak emlékezetes jelenetei a színésznek, amire a rendező is örömmel emlékszik vissza.

Egy héttel azután, hogy az újságíróval beszélgettek Woodstockban, ismét összeültek New Yorkban, és arról beszéltek, hogy pontosan milyen projektekre kapható.

“Szeretnék ismét visszatérni az ismeretlen terepre. Egy érzelemre vadászok. Amikor arra gondolsz, hogy épp valami jót csinálsz, az valószínűleg hasonlít ahhoz, amit korábban csináltál, de amikor halvány gőzöd sincs, hogy mit csinálsz, ez már kockázatos, mert vagy jó lesz vagy rossz.”

Tavaly tavasszal, miután elhagyta Franciaországot, egyenesen Magyarországra utazott, vissza ugyanarra a szállásra, ahol a The King ideje alatt tartózkodott és elkezdett a Dűnén dolgozni. Már megtanulta, hogyan alakítson egy indie filmben, de ez minden szempontból különbözött, hiszen egy hollywoodi kasszasikerről beszélünk.

A rendező, Denis Villeneuve elárulta, hogy Timothée volt az egyetlen jelöltje Paul Atreides szerepére és mennyire boldog volt, mikor végre találkozhatott a fiatal színésszel. Timothée-nak emlékeztetnie kellett őt, hogy bizony korábban találkoztak a Fogságban c. film meghallgatásán, azonban végül nem kapta meg a szerepet. Ezzel ellentétben a rendező úgy érezte, hogy egyetlen egy ember volt ezen a világon, aki tökéletes Paul Atreides-t tudna életre kelteni, és az nem más, mint Timothée, nem is volt B terve ilyen téren. A rendező beszélt arról, hogy hogyan illeszkedett be a színész a forgatások alatt:

“Nem mutatkozott meg rajta semmi, amikor a forgatáson volt, de szerintem számára az volt az igazán nagy dolog, hogy létre tudja hozni a saját buborékját, hogy ne próbáljon mindenkivel összebarátkozni. Amikor egy kisebb forgatási helyszínen vagy, amikor csak 25 ember van ott, akkor mindenkivel kedves tudsz lenni. Amikor 800 ember vesz körül, nem tudsz mindenkivel összebarátkozni. Túl sok. Szóval a lényeg azon van, hogy tartogasd az energiádat, hogyan koncentrálj és hogyan érd el, hogy bekerülhess a kis buborékjába és tiszteld is azt.”

A nagy társaság ellenére is Timothée közelebb került az idősebb színésztársaihoz, mint valaha. Jó kapcsolatot alakított ki a Josh Brolin, Oscar Isaac és Jason Momoa trióval. A rendező elmondása szerint a színész olyan volt mellettük, mint egy gyerek az idősebb testvéreivel. Mindenki szerette őt. A filmben van is egy jelenet, amikor Timothée Jason karjaiba rohan és úgy emeli őt fel, mint egy kiskutyát. Az egy igazi, meghitt pillanat volt, mert nem játszották meg magukat, hanem tényleg ennyire közel kerültek egymáshoz.

Zendaya azt is hozzátette, hogy a pozitív energiája igazán ragadós és nagyon jó a közelében lenni. Hasonló a humoruk és sokáig tudnak viccelődni, de amikor elindulnak a kamerák, akkor teljes mértékben a munkájukra tudnak koncentrálni.

A rendező az interjú végén hozzátette, hogy a forgatások közben, amikor Timothée-t nézte, úgy érezte, mintha most jönne valami a világra, mintha valami új születne meg. És ez nem csak ennél a projektjénél volt érezhető, hanem bármelyik másiknál is, mert van benne potenciál, egy nagyon erős művész, akinek még mindig fejlődik a személyisége. Úgy gondolja, hogy mindannyian valami szép dolognak lehetünk most a szemtanúi vele kapcsolatban.

2019 nyara után Timothée visszatért a forgatásokról és részt vett a Velencei Filmfesztiválon, a The King premierjén, ahová Kid Cudi is elkísérte őt. A hírnév egyben új ajtókat tárt elé, hiszen most élhette meg igazán a hip-hop és a divat iránti szeretetét. Szintén ebben az időszakban népszerűsítette a filmet Lily-Rose Depp oldalán, akivel nagyjából egy évig randizott. A kapcsolat részleteit szerette volna megtartani magának, így csak nagyon keveset nyilatkozott arról az alkalomról, amikor együtt töltöttek néhány napot Capri-n egy hajón, ahol kiszúrták őket a fotósok is.

“Azon a napon úgy feküdtem le, hogy ez volt életem egyik legszebb napja. Egész nap a hajón voltam egy olyan személlyel, akit nagyon szerettem, és csak becsuktam a szemem, mondván, hogy ez milyen jó volt. Aztán azokra a képekre ébredtem és nagyon kínosan éreztem magam. Úgy néztem ki, mint valami igazi előkelő, teljesen fehéren. És akkor jöttek az emberek és azt mondták, hogy ez csak figyelemfelkeltés volt. Figyelemfelkeltés? Azt gondoljátok, hogy szeretném így mutogatni magam nektek?”

De hát most már így működnek a dolgok, szóval Timothée megpróbált belemerülni a filmjeibe. Kollégája, Saoirse Ronan viccelődött is arról, hogy a 15 éves lányok gyakran kérdezik őt Timo hajáról. Azt is hozzátette, hogy a színésznek remek lehetőségei voltak, és nagy hálával áll hozzá a munkájához és az emberekhez, akikkel együtt dolgozhat. Úgy gondolja, hogy sokkal nyitottabb lett és még keményebben dolgozik, mint valaha, mert tudja, hogy most már esélyes olyan szerepekre is, amikre idáig nem volt. A színésznő azzal folytatta, hogy nem sok fiatal színész van, aki hasonlítana Timothée-hoz, és pont arról beszéltek az egyik forgatási szünetben, hogy mindkettejükben jelen van a nőiesség és a férfiasság is, ez pedig egy előny a számára. Képes arra, hogy érzéki legyen, mint egy nő, de közben tudja, hogyan kell férfinak lenni. De a nap végén az számít, hogy tehetséges és emiatt fogja igazán sokra vinni.

Timothée hasonló tisztelettel és rajongással beszél Saoirseről, egy igazi szuperhősnek tartja őt és az egyik legjobb barátjaként emlegeti.

Timothée a májust és a júniust azzal töltötte, hogy kérdéseket tett fel magának: Mit tehetne? Mi a szerepe ebben az egészben? Sosem érezte még annyira bizonytalannak magát, mikor névtelenül vonult fel több ezer emberrel Los Angelesben a tüntetésen, leróva George Floyd iránti tiszteletét.

“A maszk, kapucni és sapka által az arcom törölve van. Csak egy test vagyok, tudod? Az emberek ezt alattomosnak tarthatják, de számomra ez meghatározó volt. Úgy voltam vele, hogy ó, a francba, nem érzem magam kívülállónak, pedig már évek óta nem voltam ekkora tömegben.”

A tüntetés után arra próbáltak rájönni a barátaival, hogy képmutatónak számít-e az, hogy jól érezték magukat és mennyit érdemes megosztani a politikai nézeteikkel kapcsolatban a közösségi oldalakon. A színész elárulta, hogy nagyon sok gondolata van ezzel kapcsolatban és nagyon törődik ezzel az egésszel, de nem akarja, hogy az emberek félreértsék őt, és úgy tűnjön, mintha ez róla szólna.

A beszélgetés végéhez közeledve a színész ismét kifejezte háláját:

“Ha jövő héten elcsap egy kamion és visszagondolok arra az időszakra, amikor 20-23 éves voltam, nem hinném, hogy ezt bármi is felül tudná múlni. Nem fogom a falba verni a fejem és bizonygatni, hogy én egy színész vagyok. Végigmehet egy vonat a lábamon és nyomot hagyhat rajtam örökre, de a kezdetek akkor is jó érzéssel fognak eltölteni.”

Mikor visszagondol DiCaprio, Bale, Phoenix vagy Depp karrierjére, arra jön rá, hogy Hollywood megváltozott, ahogy a média, a rajongók és a filmek is. Tulajdonképpen az egész világ.

“Rájöttem, hogy bármennyit is jelentenek számomra az én hőseim, és bármennyire is hálás vagyok akkor, amikor tanácsokkal látnak el, még ők is beismerik, hogy most már minden más.”

Timothée most próbálja megtalálni a számára tökéletes utat. Van néhány potenciális projekt, amikben talán szerepet kaphat, és persze ott a Bob Dylan film is. De a kérdés az, hogy mivel fogja eltölteni az év további részét, amikor Hollywoodban megállt a munka.

“Az év hátralevő részében csak Trumpra fogok gondolni, haver.”

Az interjút a színész a következő sorokkal zárta:

“Talán sosem fogok valami jót alkotni, de úgy érzem, hogy magabiztos vagyok és próbálok minél több dolgot elérni, több irányból megközelíteni a dolgokat. Amikor Dylanre gondolsz, eszedbe jut, hogy mit mondott Joel Coen a művészet gyorsaságáról: Bízz a saját dobod hangzásában. Add meg neki a legjobb ütést. Add meg a művészetednek a legjobb ütést.”

Szandi*, 2020, okt 15