Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell's Kitchen, Manhattanben, és ott is nevelkedett fel. Már kiskorától kezdve, Chalamet számos reklámban szerepelt, amit nem nagyon élvezett. Szakmai pályafutása a New York-i színházban indult, igyekezett belenőni a filmes szerepekbe. Televíziós debütálása a Law & Order sorozatban történt 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította, ezt követően számos más szerepet is kapott, de 2017-ben robbant be igazán a köztudatba a Call Me By Your Name és Lady Bird című filmekkel. Azóta számos projektje megjelent már, a 2020 különösen az ő éve volt, hiszen három sikerfilmben szerepelt, köztük a Dűnében, melynek 2023-ban érkezik a folytatása. Jövőre a Bones & All horrorfilmben lesz látható, jelenleg pedig a Wonkát forgatja, ami szintén 2023-ra várható.
Hírek és cikkek Timothée Hal Chalamet Galéria

Golden Globes jelölések és díjátadó időpontok

Sziasztok! Először szeretném megragadni az alkalmat, hogy mindenkinek egészségben és sikerekben gazdag boldog új évet kívánjak! Az év elejét szerkesztés szempontjából mindig is szeretni szoktam, ugyanis ideális helyzetben ilyenkor szoktak megrendezésre kerülni a filmes világ legnevesebb díjátadói, amik jó esetben Timothée-t is érintik. Sajnos mostanában elkezdtek olyan pletykák járni, hogy a díjátadókat halasztani fogják az omikron variáns terjedése miatt, ám amíg nem érkezik erről hivatalos bejelentés, úgy gondoltam érdemes évkezdő bejegyzésként összegyűjteni a legfontosabb díjátadókat, hiszen van, ahol már a jelöltek listáját is közzétették.

Az első díjátadó a Golden Globes, amire tervek szerint január 9-én fog sor kerülni. Ennek jelöltjeit már december elején bejelentették, Timothée filmjei, illetve annak szereplői, pedig jó néhány kategóriában érintettek, lássuk is a listát:

Legjobb filmdráma – Dűne
Legjobb filmmusical vagy vígjáték – Don’t Look Up (Ne nézz fel!)
Legjobb női főszereplő – filmmusical vagy vígjáték – Jennifer Lawrence (Don’t Look Up)
Legjobb férfi főszereplő – filmmusical vagy vígjáték – Leonardo DiCaprio (Don’t Look Up)
Legjobb filmrendező – Denis Villeneuve (Dűne)
Legjobb forgatókönyv – Adam McKay (Don’t Look Up)
Legjobb eredeti filmzene – Hans Zimmer (Dűne)

A következő fontos díjátadó a Critics’ Choice Awards, ami egy napon lett volna megszervezve a Golden Globes-al, ám a vírusra való tekintettel úgy döntöttek, hogy elhalasztják és egyelőre nem választottak új dátumot. Ettől függetlenül a jelölteket megosztották, lássuk azokat a kategóriákat, amelyek Timohoz vagy a filmjeihez kapcsolódnak:

Legjobb film – Don’t Look Up és Dűne
Legjobb szereplőgárda – Don’t Look Up
Legjobb rendező – Denis Villeneuve (Dűne)
Legjobb eredeti forgatókönyv – Adam McKay, Davis Sirota (Don’t Look Up)
Legjobb adaptált forgatókönyv – Jon Spaihts, Denis Villeneuve (Dűne)
Legjobb operatőr – Greig Fraser (Dűne)
Legjobb látványtervezés – Patrice Vermette, Sipos Zsuzsanna (Dűne), Adam Stockhausen, Rena DeAngelo (The French Dispatch)
Legjobb vágás – Joe Walker (Dűne)
Legjobb jelmeztervezés – Jacqueline West, Robert Morgan (Dűne)
Legjobb smink és haj – Dűne
Legjobb vizuális effektek – Dűne
Legjobb vígjáték – Don’t Look Up, The French Dispatch
Legjobb betétdal – Ariana Grande, Kid Cudi – Just Look Up (Don’t Look Up)
Legjobb eredeti filmzene – Hans Zimmer (Dűne)

Sorban következő a Screen Actors Guild Awards, mely február 27-én esedékes, a jelölteket pedig ebben a hónapban, 12-én fogják bejelenteni. Az újságírók tippjei szerint a Don’t Look Up esélyes a jelölésre, de hamarosan megtudjuk! Az egyik legnépszerűbb díjátadó az EE British Academy Film Awards, vagy rövidebb, ismertebb nevén a BAFTA. A neves esemény idén március 13-án lesz megtartva, míg a jelölteket február 3-án hozzák nyilvánosságra. Végül, de nem utolsó sorban pedig az Oscar-gálát említeném meg március 27-ei dátummal, a jelöltek közzététele szintén februárban esedékes, mégpedig nyolcadikán. Bízzunk benne, hogy a díjátadók megszokott körülmények között tudnak majd lezajlani és kedvencünk is részt vesz rajtuk. Ugyan őt egyetlen kategóriában sem jelölték idáig, de még sok díjátadó esélyeseit ezután fogják bejelenteni, úgyhogy ne csüggedjünk, ráadásul a filmjei több kategóriában versenyeznek már most. Sok sikert kívánunk a jelölteknek!

Szandi*, 2022, jan 01