Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell's Kitchen, Manhattanben, és ott is nevelkedett fel. Már kiskorától kezdve, Chalamet számos reklámban szerepelt, amit nem nagyon élvezett. Szakmai pályafutása a New York-i színházban indult, igyekezett belenőni a filmes szerepekbe. Televíziós debütálása a Law & Order sorozatban történt 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította, ezt követően számos más szerepet is kapott, de 2017-ben robbant be igazán a köztudatba a Call Me By Your Name és Lady Bird című filmekkel. Azóta számos filmje megjelent már, a közeljövőben is több projektben láthatjuk őt, köztük a The French Dispatch-ben, és a Dune-ben illetve a színházba is visszatér, Londonban fog szerepelni a 4000 Miles darabban.

Életrajz
Korai élete és oktatása

Timothée Hal Chalamet 1995. december 27-én született Hell’s Kitchen, Manhattan-ben, és ott is nevelkedett. Édesanyja az amerikai Nicole Flender ingatlanközvetítő és egykori Broadway táncos, édesapja Marc Chalamet, az UNICEF egyik szerkesztője, aki a francia Nîmes városában született. Chalamet nővére, Pauline egy színésznő, aki Párizsban él. Anyai nagybátyja Rodman Dlender filmkészítő, míg anyai nagynénje televíziós producer és író, Amy Lippman. Anyai nagyapja a Harold Flender forgatókönyvíró volt, nagyanyja Enid Flender, szintén egykori Broadway táncos. Apai oldalról a nagyapja kanadai, aki később Franciaországba költözött.

Tinédzserként Timothée egy kis francia településen töltötte, Le Chambon-sur-Lignon-ban, ott éltek a nagyszülei apai ágról. Az ott töltött idő alatt interkulturális személyiséggé vált. “Amint odakerültem, saját magamnak a francia verziójává váltam. Teljesen magával ragadott a kultúra és még franciául is álmodtam.” – mondta a La Presse-nek. Kiskori álma az volt, hogy profi focistává váljon. “Egy focitáborban voltam edző Franciaországban. 6-10 éveseket edzettem, amikor nagyjából tizenhárom éves voltam.”

A PS 87 William T. Sherman általános iskolába járt, majd később átkerült a Delta program által az MS 54 Booker T. Washington középiskolába, ami számára három szörnyű évet jelentett, mivel nem élhette ki a kreativitását és túlságosan szigorúak voltak. Később elfogadták a jelentkezését a Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts iskolába, ami egy fordulópont volt az életében a színészetet illetően. “Nagyszerű tanáraim voltak, akiket nagyon szerettem. Úgy éreztem, hogy ezt az egészet egy szakmaként tudnám és kell is kezelnem.” – nyilatkozta. Harry Shifman a drématanára volt a másodévben, akit annyira lenyűgözött Timothée a meghallgatáson, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy felvegyék az iskolába. Elmondása szerint akkor adta a legmagasabb pontszámot egy meghallgatáson. 2013-ban ballagott el és több iskolai musicalben is szerepelt, például a Cabaret-ben alakította Emcee-t, míg a Sweer Charity-ben Oscar Lindquist-et. Emellett tagja volt a YoungArts alapítványnak is. A Yale végzős diákjai és az egyik kollégája a Homeland-ből ajánlólevelet írt neki, így került be a Columbia egyetemre, ahol kulturális embertannal foglalkozott. Egy év után átkerült az NYU Gallatin School of Individualized Study egyetemre, hogy szabadabban foglalkozhasson a színészi karrierjével.

2008-2016: Karrierjének kezdete

Kiskorában Timothée több reklámban is megjelent, illetve két horror rövidfilmben is szerepelt, mielőtt megkapta első tévés szereplését az Esküdt ellenségek (Law & Order) c. sorozatban 2009-ben, ahol egy gyilkosság áldozatát alakította. Ezt egy kisebb szerep követte a Loving Leah (2009) filmben. 2011-ben a színpadon is bemutatkozott egy off-Broadway színdarabban, a The Talls-ban. A felnövéstörténet az 1970-es években játszódott. A 12 éves, szexuálisan kíváncsi Nicholas-t alakította, a színház vezetője azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy Timothée tökéletes alakítást nyújtott. 2012-ben visszatérő szerepet kapott a Luxusdoki (Royal Pains) drámasorozatban, majd később a kritikusok által elismert Homelandben is, ahol Finn Walden-t alakította, az alelnök fiát. Chalamet jelölést is kapott a Screen Actors Guild Awards-on a kiemelkedő szereplésért.

2014-ben megmutathatta tehetségét a Men, Women & Children c. filmben, majd ugyanebben az évben Tom Cooper-t alakította Christophen Nolan Csillagok közöttjében (Interstellar). Szintén 2014-ben egy újabb színházi darabban, a Worst Friends-ben kapott szerepet, ahol a főszereplő fiatalabb énjét alakította. A színdarab számos pozitív visszajelzést kapott. 2015-ben főszerepet kapott Andrew Droz Palemo fantasy-thrillerjében a One & Two-ban, ahol Zac-ként láthatták a nézők. A film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált és vegyes érzéseket váltott ki a kritikusoktól. A következő szerepe az Agydopping naplókban (The Adderall Diaries) volt, ahol Stephen Elliottként láthattuk, ő volt James Franco karakterének tinédzserkori énje. 2015-ben még egy szerepet kapott, Charlie Cooper-ként láthattuk a Káosz karácsonyra (Love the Coopers) c. filmben.

2016 februárjában Jim Quinn életrajzi színdarabjában játszott, a Prodigal Son-ban a Manhattan-i színházban. A fiatal Shanley szerepére maga a rendező, John Patrick Shanley kérte fel. A darabról nagyon jó véleménnyel voltak, díjat és jelölést is kapott érte. Később a Miss Stevens független filmben alakította a problémás diákot, Billy-t, a New York Times újságírói még James Dean-hez is hasonlítgatták az alakítása miatt.

2017-napjainkig: Az áttörés

Miután három évig ragaszkodott a projekthez, Timothée főszerepet kapott Luca Guadagnino Szólíts a neveden (Call Me By Your Name) című filmjében, ami André Aciman regényén alapszik. A történet Elio körül forog, aki a nyár alatt beleszeret Oliver-be. Hogy felkészüljön a szerepre, a színész megtanulta az olasz nyelvet, emellett folymatosan gitár-, és zongoraleckéket is vett. A film premierje a Sundance Filmfesztiválon volt, és rengeteg elismerést kapott az alakításáért, számos díjat zsebelt be különböző díjátadókon. A legnagyobb megtiszteltetés számára az volt, hogy Oscar-díjra is jelölték a Legjobb színész kategóriában, ő a legfiatalabb jelölt ebben a kategóriában 1939 óta, és a harmadik legfiatalabb az egész díjátadón.

2017-ben volt egy másik filmje is, a Hot Summer Nights, amiben Danielként láthattuk. A produkció 2018 júliusában debütált, melyről jó és rossz vélemények is voltak egyaránt, de Timothée alakítását többször is kiemelték. Később Kyle Scheible-t alakította a Lady Bird-ben, ami szintén Oscar-jelöléseket kapott. 2017 decemberében még egy filmjét bemutatták a nagyközönség előtt, a Hostiles-ben Philippe DeJardin katonát alakította. 2018-ban a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagja lett.

2018 és 2019-ben újabb filmjei debütáltak, nagy sikert ért el a David Sheff memoárján alapuló Beautiful Boy (Csodálatos fiú), amelyben a drogfüggő Nic Sheffet formálta mag. Vegyes kritikákat kapott ugyan, de megérkezett a The King is (V. Henrik), amely a Netflixen debütált és egyes jeleneteit a hazánkban forgatták. Sok várakozás után, de végül sikerült kiadniuk az A Rainy Day in New York-ot is, amelyet sokan nem támogattak Woody Allen zűrös múltja miatt, azonban a színész a Time’s Up és a RAINN alapítványnak, illetve a New York-i LGBT klubnak adományozta a filmből szerzett bevételeit.

2020-ban szintén számítani lehet a projektjeire, hiszen már év elején debütált az Oscar-jelölt Little Women (Kisasszonyok), amelyben Theodore “Laurie” Laurence-ként láthatjuk. Leforgatta Denis Villeneuve Dune adaptációját is, amlyben a főszereplőt, Paul Atreides-t formálja meg, megjelenésére pedig év végén számíthatunk. Továbbá láthatjuk még a The French Dispatch-ben, amely októberben debütál, illetve egy Bob Dylanről szóló életrajzi filmben is főszerepet kapott, amiről egyelőre nem tudunk sok információt. Végezetül pedig idén ismét megmutatja tehetségét a színházban, mégpedig Amy Herzog darabjában, a 4000 Miles-ban, amelyet Londonban visznek a nagyközönség elé a The Old Vic színházban.

Az itt található tartalom saját írás!