Szólíts a neveden

Timothée karrierje már viszonylag korán elkezdődött, viszont az áttörő sikert a Szólíts a neveden című filmben való szereplés hozta meg neki, ezért úgy gondoltam, hogy bővebben is írnék róla.
 
A film angol címe a Call Me By Your Name, egy romantikus dráma, amely egyben egy felnövéstörténet is. A rendezője Luca Guadagnino, a forgarókönyvét pedig James Ivory írta, aki egyben a film egyik producere is. A történet André Aciman 2007-ben megjelent azonos című regényén alapszik, és egyben Luca Guadagnino tematikus Desire című trilógiáját zárja, amelybe az I Am Love (2009), illetve A Bigger Splash (2015) filmek tartoznak bele. A film 1983-ban járszódik észak-Olaszországban, és egy romantikus kapcsolatot követ végig a 17 éves Elio (Timothée Chalamet), és a 24 éves Oliver (Armie Hammer) között, aki épp végzős az egyetemen, és Elio régész-professzor édesapjának segít. A filmben francia színésznők is szerepelnek, például Amira Casar, Esther Garrel, és Victoire Du Bois.
 
A film gondolata 2007-ben vetődött fel először, amikor Peter Spears és Howard Rosenman producerek megvették Aciman regényének a joait. Ekkor választották ki James Ivory-t, hogy Guadagninoval együtt legyen rendező, azonban 2016-ban visszalépett. Guadagnino végül elment a lehetséges forgatási helyszínre és végül elvállalta, hogy ő legyen a film rendezője és egyik producere. A filmbe több cég is befektetett, így a forgatásokat 2016 májusában és júniusában ejtették meg Cremában. A díszleten is sokat dolgoztak, illetve külön odafigyeltek a filmben elangzó dalokra is, az amerikai énekes éa dalszövegíró, Sufjan Stevens két dalt is elkészített kifejezetten a film kedvéért.
 
A film premierje végül 2017. január 22-én volt a Sundance Filmfesztiválon, majd később az egész Egyesült Államokban elérhetővé vált egy évvel később január 19-én. A kritikusok nagyon jól fogadták a végeredmény, mi sem bizonyítja ez jobban, mint az, hogy négy jelölést zsebelt be a film a 90. Oscar-díjátadón. Timothée-t is jelölték a Legjobb férfi főszereplő kategóriában, azonban ezt nem tudta díjra váltani, vele szemben azonban James Ivory megkapta a Legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat. Ivory a gálán egyébként egy rajongó által tervezett Timothée-s ingben jelent meg. Ezt követően nyertek még a Critics’ Choice Awards-on és a British Academy Film Awards-on is.
 
A szereplőgárda a Sundance Filmfesztiválon és James Ivory az Oscar-gálán
Luca Guadagnino kiemelte, hogy nem az alapján választotta ki a színészeket, hogy milyen a szexualitásuk – hiszen a való életben Timothée és Armie is heteroszexuálisak -, hanem az érdekelte őt, hogy milyen alakítást nyújtanak és milyen a kémia kettejük között. Timothée nagyon sokat készült a szerepre, hiszen a forgatások előtt zongorázni, gitározni is megtanult, illetve igyekezett az olasz nyelvet is elsajátítani.
 
A film bevétele nagyjából 41,9 millió dollár volt, viszont ami a legfontosabb, hogy emberek millióinak szívébe lopta be magát Elio és Oliver karaktere. Éppen ezért a könyv írója, André Aciman úgy döntött, hogy ír hozzá egy folytatást Találj rám! (Find Me) címmel, amit 2019 októberében osztott meg a nagyközönséggel. A rendező, Luca Guadagnino is teljesen odavan a filmért és a színészekért, ezért ő is szeretne egy folytatást a saját elképzelései szerint, jelenleg keresi a megfelelő embereket, akik segíteni tudnak neki a film létrehozásában, a színészek pedig már rábólintottak.